Πρόταση της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης για τη συγκρότηση προεδρείου και την ανασυγκρότηση του ΣΜΤ
Οι πρόσφατες εκλογές στο Σωματείο και η μαζικότητα της συμμετοχής σε αυτές σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αποτελέσματα στο ΣΜΤ-Μ, αλλά και σε άλλα σωματεία στα οποία συμμετέχουν συναφείς κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. ΣΕΤΗΠ) έδειξαν ότι παρά τις δυσκολίες της περιόδου, αλλά και την επίθεση που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι επί μια δεκαετία, το αγωνιστικό φρόνημα και η διάθεση οργάνωσης, μπορεί να ανακάμψουν. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά από σωματεία το προηγούμενο διάστημα (e-food, Cosco) οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι όταν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με σαφή στοχοθεσία και αιτήματα, που συνενώνει όλους τους εργαζόμενους μπορούν να πετυχαίνουν σημαντικές νίκες στο σήμερα. Τόσο η μαζικότητα όσο και τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν για μας, μια δυνητικά θετική συνθήκη για την κλιμάκωση των διεκδικήσεων του σωματείου, αλλά και για να τεθούν σε τροχιά επίλυσης μια σειρά από χρόνια προβλήματα που κρατούσαν “εγκλωβισμένο” το σωματείο. Είναι καθήκον συνεπώς για το νέο ΔΣ, αλλά και για κάθε παράταξη να καταθέσει τις προτάσεις της για την επόμενη διετία, με συγκεκριμένο και δεσμευτικό τρόπο.
Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του Σωματείου ως ένα πεδίο συλλογικής οργάνωσης και δράσης των μισθωτών τεχνικών που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα για τα μέλη του σε κλαδικό και σε καθημερινό εργασιακό επίπεδο. Πολλά από αυτά που έχουμε πει και θα προτείνουμε, δεν ακούγονται για πρώτη φορά στο ΣΜΤ, όλες όμως τις προηγούμενες φορές αποτελούσαν θέματα που συζητιόταν κυρίως στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και γενικώς παραπέμπονταν στις καλένδες με ευθύνη κυρίως των μεγαλύτερων παρατάξεων. Η πρόταση μας χαρακτηρίζεται από τρεις κατευθύνσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να διαπερνούν όλη την δράση του ΣΜΤ τα επόμενα χρόνια:
Πύκνωση των σχέσεων του ΣΜΤ με τα μέλη του.
Άνοιγμα του ΣΜΤ στους εργαζόμενους που καλύπτει και θέλει να εκφράσει.
Κλιμάκωση της διεκδικητικότητας και της αγωνιστικής διάθεσης με συλλογικό τρόπο απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει και της επικείμενης συγκρότησης του προεδρείου του ΔΣ του ΣΜΤ, καταθέτουμε προς συζήτηση σε όλα τα μέλη του Σωματείου, στο ΔΣ, καθώς και στις αγωνιστικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται σε αυτό, την ΕΣΑΚ και την ΑΠΤ, τους παρακάτω άξονες δράσης και λειτουργίας του Σωματείου για το επόμενο διάστημα, με επιδίωξη μας τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου.
Για ένα σχεδιασμό μάχης απέναντι στην εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική.
Στόχος για την επόμενη διετία είναι το ΣΜΤ να αποτελέσει πραγματικό σημείο αναφοράς για την πλατιά πλειοψηφία των εργαζόμενων τεχνικών, που με τη δράση του θα επιβάλει αυξήσεις και επανακατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων στα πλαίσια του αγώνα για την κατάκτηση ΣΣΕ.
Κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας:
Η μάχη για τη ΣΣΕ θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί το κεντρικό σημείο της δράσης του Σωματείου και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων. Μια ΣΣΕ, στη βάση του σχεδίου που είχε εγκριθεί στη ΓΣ του 2018, που να κατοχυρώνει ξανά τον κατώτατο μισθό, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας.
Διεκδίκηση αύξησης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων:
- Το Σωματείο χρειάζεται να αναδείξει με κεντρικούς όρους το αίτημα για την αύξηση μισθών. Η συγκεκριμένα διεκδίκηση θα μπορούσε να έχει το χαρακτήρα καμπάνιας, τροφοδοτώντας και τον αγώνα για τη ΣΣΕ, και αναδεικνύοντας τη στασιμότητα των μισθών σε αντιπαραβολή με την σημαντική αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.
- Ασπίδα προστασίας απέναντι σε απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία:
- Να αξιοποιήσουμε ως όπλο, εκτός από τις άμεσες παραστάσεις διαμαρτυρίας και τη στοχοποίηση εργοδοτών - που έχει φέρει αποτελέσματα ως τακτική και στο Σωματείο μας αλλά και σε άλλα.
- Ακύρωση εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη σε συντονισμό με άλλα σωματεία.
- Ενασχόληση (και όχι υποτίμηση) με τα “μικρά” καθημερινά ζητήματα των συναδέλφων (π.χ. λογιστικές, φορολογικές υποχρεώσεις).
- Μέριμνα και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και την καταπολέμηση ζητημάτων σεξισμού που δέχονται συναδέλφισσες εντός των εργασιακών χώρων.
- Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, ειδικά όσο διαρκεί η πανδημία.
Για τη λειτουργία του Σωματείου
Για την ενεργοποίηση του δυναμικού που ψήφισε στις εκλογές του σωματείου για την περαιτέρω διεύρυνση του και την αύξηση της διεισδυτικότητας του σωματείου στους χώρους δουλειάς απαιτούνται αλλαγές στη λειτουργία του σωματείου.
- Βιώσιμες συνελεύσεις.
- Αυτοπεριορισμός των παρατάξεων, χρονικό όριο, εξωτερικοί χώροι/Κυριακές
- Διερεύνηση θεματικών συνελεύσεων ή ανά χώρο δουλειάς.
- Αλλαγή του τρόπου που το σωματείο αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις - καλύτερη οργάνωση, έγκαιρη ενημέρωση των μελών και εκ των προτέρων δημοσιοποίηση / καμπάνια.
- Βελτίωση της διαδικτυακής παρουσίας του σωματείου.
- Πλατφόρμα καταγγελιών
- Παρατηρητήριο μισθών
- Αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Διοικητικό Συμβούλιο:
- Αύξηση των μελών με στόχο πλουραλιστική εκπροσώπηση και την δραστηριοποίηση περισσότερου δυναμικού.
- Πύκνωση των διαδικασιών του ΔΣ.
- Ζωντάνεμα των γραφείων του σωματείου.
- Ενίσχυση της λειτουργίας των παραρτημάτων
Για τη σύνθεση του Σωματείου
Για την επίτευξη των παραπάνω θα πρέπει να μπει για πρώτη φορά από σύστασης ίσως του σωματείου διαδικασία ενημέρωσης του μητρώου μελών.
Δεν νοείται σωματείο που θέλει να κάνει αγώνα και όχι μόνο να μην έχει ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του αλλά και να μην ξέρει που δουλεύουν τα μέλη του, με ποια ιδιότητα, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στο χώρο δουλειάς του, οι μισθοί κ.ο.κ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να σχεδιάσει πόσο μάλλον να υλοποιήσει μαχητική γραμμή για τον κλάδο αν δεν έχει αυτά τα στοιχεία συγκεντρωμένα και ενημερωμένα.
- Ενημέρωση και εκκαθάριση του μητρώου μελών με καθορισμένα κριτήρια και σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης της διαδικασίας.
- Θεσμοθέτηση χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνεται τακτικά αυτή η διαδικασία (π.χ. ένα χρόνο μετά τις εκάστοτε εκλογές).
- Καθορισμός κριτηρίων εγγραφής νέων μελών.
Το ερώτημα για το ποιοι/ες πρέπει να εγγράφονται στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών επανέρχεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά δυστυχώς ξεχνιέται πολύ γρήγορα. Είναι όμως κομβικό ζήτημα για την ίδια την ύπαρξη του Σωματείου, καθώς επηρεάζει τους χώρους στους οποίους παρεμβαίνει, τη σύνθεσή του και άρα τη συζήτηση στο εσωτερικό του. Το Σωματείο πρέπει να απευθύνεται σε χώρους εργασίας που μπορεί να καλύψει, γιατί διαφορετικά καταλήγει να εγγράφει κόσμο κυρίαρχα στη βάση της πολιτικής του τοποθέτησης και όχι στη βάση του χώρου, του αντικειμένου και των σχέσεων εργασίας, διαδικασία που μετατρέπει και την εσωτερική του ζωή σε διαπάλη μηχανισμών
Ορισμός καταστατικής συνέλευσης στην οποία θα εισαχθούν σαν πλατφόρμα οι συμφωνίες στα παραπάνω, καθώς και η αλλαγή στο μέγεθος του ΔΣ.