Γιατί να γραφτεί κανείς στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών;



Τι προσφέρει καταρχήν η ένταξη σ΄ ένα  σωματείο

Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σώμα εργαζομένων,  απέναντι σ’ ότι επικρατεί στη χαώδη και σαρωτική αγορά εργασίας.Οι περισσότεροι/ες μηχανικοί και τεχνικοί δουλεύουμε με το  καθεστώς πληρωμής που ονομάζουμε “μπλοκάκι”. Με ένα καθεστώς δηλαδή, που διευκολύνει τους εργοδότες όχι μόνο ως προς το  οικονομικό τους όφελος, αλλά και επειδή τα δικαιώματα του εργαζόμενου βασίζονται σε προφορικές δεσμεύσεις. Πολλές φορές ακόμη και τα ελάχιστα δικαιώματα που διατηρεί αυτή  η σχέση εργασίας, οι εργοδότες τα καταπατούν για το δικό τους κέρδος.

Η ενημέρωση σε σχέση με το τι συμβαίνει στον ίδιο τον κλάδο και στα δικαιώματα μας, αλλά και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας και νίκης των εργαζομένων, δημιουργούν μια συνθήκη αυτοπεποίθησης και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, ώστε να απαιτήσει όσα δικαιούται, να  διεκδικήσει όσα χρειάζεται αλλά και για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ακόμη και στις συζητήσεις που γίνονται κατ’ ιδίαν με τους εργοδότες, μέσα στους χώρους εργασίας.

Η δυναμική του εργαζομένου που επιλέγει να συμμετέχει σ’ ένα σωματείο, είναι αμφίδρομη με τη δυναμική που προσφέρει στο σωματείο. Ένα ισχυρό σωματείο μπορεί να κινητοποιήσει τον ανάλογο αριθμό μελών, σε περιπτώσεις απολύσεων και διαμαρτυριών, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τι συμβαίνει σε ακόμη περισσότερους χώρους εργασίας, και οι εργοδότες είναι αναγκασμένοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Πέρα από την ενεργό συμμετοχή, και ο αριθμός των ψηφισάντων στα σωματεία είναι αποδεικτικός για το πόσους εργαζομένους εκπροσωπούν.

Επιπλέον, το σωματείο συγκεντρώνει βιώματα και εμπειρίες των εργαζομένων του, μεταφέροντας τα από τη σφαίρα του ατομικού στο συλλογικό. Αυτή την εμπειρία μπορεί και πρέπει να μεταβιβάζει στα νεότερα μέλη του που συνήθως έχουν λίγα βιώματα από συλλογικές διεκδικήσεις. Να λειτουργήσει δηλαδή και σαν “εκπαιδευτική” διαδικασία, ως ένας συλλογικός εργαζόμενος που θα δίνει εμπειρία και εφόδια σε νεότερους ειδικά εργαζόμενους που αισθάνονται ότι δεν έχουν τη γνώση και άρα την αυτοπεποίθηση σε ζητήματα που χρειάζεται να διεκδικήσουν.

Τέλος, είναι νόμιμο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να μπορεί συμμετέχει σε συλλογικό φορέα ή ακόμα και να μπορεί να συμμετέχει σε κάποια απεργία. Να σημειωθεί, εδώ, πως το μητρώο των μελών του ΣΜΤ τηρείται μυστικό, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου για τη συμμετοχή σ’ αυτό. 

Γιατί είναι σημαντική η κατοχύρωση συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ)

Αρχικά, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί μια “συμφωνία” μεταξύ των ενώσεων των εργαζομένων με αυτές των εργοδοτών, με την οποία καθορίζεται το ύψος των μισθών, των αυξήσεων αλλά και άλλες υποχρεώσεις που έχουν οι εργοδότες απέναντι στους εργαζομένους. Στη συγκυρία που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, χωρίς να υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) κάθε εργαζόμενος διαπραγματεύεται μεμονωμένα για το μισθό και τις συνθήκες εργασίας του. Ταυτόχρονα κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά ισχύει στις υπόλοιπες δουλειές, και πόσο ενδεικτικό, συγκριτικά με άλλους χώρους εργασίας, είναι αυτό που του προσφέρεται. Η ανάγκη του βιοπορισμού που ισχύει για όλους μας, μετατρέπεται σε ανοχή απέναντι τις απαιτήσεις των εργοδοτών, που αλλάζουν διαρκώς, ακόμη και σε σχέση με τα αρχικά συμφωνημένα.

Η Συλλογική σύμβαση εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο για τους μηχανικούς/τεχνικούς. Υπήρχε στον κλάδο και καταργήθηκε ύστερα από τις μνημονιακές απαιτήσεις για την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Με την υπογραφή της ΣΣΕ διαμορφώνεται καταρχήν κατώτατος μισθός, που ανεβαίνει ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας. Επιπλέον καθορίζεται το ωράριο εργασίας, και επιπλέον πληρωμές (πχ εκτός έδρας, επιδόματα παιδιών κλπ) και εργασιακά δικαιώματα (πχ άδειες). Έτσι, υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο που είναι αναγκασμένοι να τηρούν οι εργοδότες, που βάζει όριο στο πλασματικό και ανεξέλεγκτο καθεστώς της "ελεύθερης συνεργασίας". Οι μισθοί εισαγωγής που ζητάει σήμερα το σωματείο είναι αυτοί που ίσχυαν πριν την κατάργηση της τελευταίας ισχύουσας ΣΣΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό: 1295 καθαρά για αποφοίτους 5ετών σχολών, 1205 για αποφοίτους 4ετών, 1090 για αποφοίτους άλλων τεχνικών σχολών.

Το σωματείο σε σχέση με  τη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ)

Υπάρχουν πολλές πρόσφατες περιπτώσεις που ένα σωματείο εργαζομένων έχει καταφέρει να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ). Τέτοιες είναι η κατοχύρωση ΣΣΕ με μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες της Cosco, ή η κλαδική ΣΣΕ των οικοδόμων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νίκης του δικού μας σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Πιο πρόσφατη είναι η  αποζημίωση απόλυσης που εισέπραξαν μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων οι συναδέλφισσες/ οι που απολύθηκαν από την Green Properties.

To σωματείο μισθωτών τεχνικών (ΣΜΤ) έχει ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση του με τις εργοδοτικές ενώσεις. Είναι δεδομένο, πως μια συλλογική σύμβαση εργασίας, που κατοχυρώνει το εισόδημα και την ποιότητα ζωής τόσων εργαζομένων, δε θα υπογραφεί χωρίς να ασκήσουμε την ανάλογη πίεση. Είναι επίσης κοινή αντίληψη, πως σήμερα η ζήτηση για εργαζόμενες/ους είναι τόσο μεγάλη στον τεχνικό κλάδο, που μας δίνει την ελευθερία της επιλογής, κάτι που μπορεί να προκαλεί πίεση στον εκάστοτε εργοδότη. Παρόλα αυτά, η πρόσκαιρη αυτή πίεση δεν είναι ικανή, ώστε να αλλάξουν γενικά οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν και που μας προσφέρονται.

Τώρα λοιπόν που οι επιχειρήσεις μας έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε συλλογική κατοχύρωση.  Γιατί μόνο η συλλογική κατοχύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά  τους όρους που εργαζόμαστε και κατά συνέπεια, τους όρους με τους οποίους ζούμε. Και μόνο ένα ισχυρό σωματείο, που ενδυναμώνεται από την ένταξη μας σ’ αυτό, μπορεί να την κερδίσει. 

Άλλωστε, όπως λέει και ένα σύνθημα στους τοίχους της Λατινικής Αμερικής “ο αγώνας είναι ένα συλλογικό ποίημα / la lucha es un poema collectivo”. 

Ή όπως περιγράφει καλύτερα και μια δική μας φράση 

“Είμαστε πολλοί, έχουμε δίκιο και θα νικήσουμε”.

Την δημοσίευση θα την βρείτε και σε μορφή  pdf πατώντας εδώ