Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) συναντήθηκε την Τετάρτη 14/2/2024 με τους εργοδοτικούς φορείς (1), προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του σωματείου για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Η συζήτηση στηρίχθηκε στην πρόταση ΣΣΕ του ΣΜΤ, όπως αυτή ψηφίστηκε από το σώμα των μελών του σωματείου. Οι εργοδοτικοί φορείς, παρέδωσαν στην επιτροπή του σωματείου την αντι πρότασή τους, η οποία δεν ωφελεί τον κλάδο σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπό την πίεση του σωματείου, οι σύνδεσμοι των εργοδοτών αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συζητήσουν την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, και η συμμετοχή πλέον στο ΣΜΤ των μηχανικών- μελετητών/τριων, αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα προκειμένου να επιτευχθεί η υπογραφεί μια σύμβαση που να συμφέρει τον κλάδο.
Αντιπρόταση με 15 χρόνια καθυστέρηση
Ειδικότερα, από μεριάς μας, αποτιμάται θετικά ότι μετά από 15 χρόνια παρουσιάζεται μία αντιπρόταση από τους εργοδοτικούς φορείς. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Σωματείου για υπογραφή ΣΣΕ ξεκινά το Νοέμβριο του 2022, όταν ψηφίστηκε το σχέδιο ΣΣΕ από τη Συνέλευση του ΣΜΤ, ενώ στο τέλος του 2023 το σχέδιο μοιράστηκε και στους εργοδοτικούς φορείς. Επομένως, το κάλεσμα των εργοδοτικών φορέων αποκτά χαρακτηριστικά εκκίνησης μιας προσπάθειας συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης για την υπαρκτή δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ.
Ποσοτικά συμπεράσματα
Στην συνάντηση με τους εργοδότες, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη δική τους πρόταση. Έγινε φανερό ότι η μη αναγνώριση στη σύμβαση όσων εργάζονται με “μπλοκάκι” αποτελεί για το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση. Το βασικό επιχείρημα των εργοδοτικών φορέων ήταν ότι τα μπλοκάκια είναι “επιλογή των εργαζόμενων”, προσπερνώντας τα αντεπιχειρηματά του ΣΜΤ για μειωμένη σύνταξη αυτών των συναδέλφων σε σχέση με όσους εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ήδη αυτούς του συναδέλφους ως εργαζόμενους με μισθωτή σχέση εργασίας, κάτι που επιμένουμε πως θα πρέπει να ενσωματωθεί στη ΣΣΕ και όχι να λύνεται στα δικαστήρια.
Σχετικά με το ύψος των καθαρών απολαβών που προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς, οι δυνάμεις του σωματείου επέμειναν πως δεν έχουν καν ληφθεί υπόψη σε αυτή ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η σημερινή κατάσταση του κλάδου και τα αυξανόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Η μόνη απόκριση στην πίεσή του σωματείου ήταν πως τα ποσά αυτά αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση και, δεδομένης της ετήσιας ισχύος της ΣΣΕ, η πρότασή τους μπορεί να επαναπροσδιοριστεί (ακόμα κι αν έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός).
Με βάση τα παραπάνω, συνοπτικά, προκύπτεί ότι η πρόταση των εργοδοτικών φορέων (2) είναι:
- 2-3% (αναλόγως με την ομάδα εργαζομένων) χαμηλότερη από την ΣΣΕ που είχε υπογραφεί το 2009 για την πρώτη τριετία, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έκτοτε είναι άνω του 20%.
- 24-26% (αναλόγως με την ομάδα εργαζομένων) χαμηλότερη από την ΣΣΕ που προτείναμε ως ΣΜΤ, για την πρώτη τριετία (3).
- Ενσωματώνει τον προτεινόμενο ρυθμό αύξησης των τριετιών.
- Δεν αναγνωρίζει τα “μπλοκάκια” ως μέρος της σύμβασης (4), ενώ στην προηγούμενη ΣΣΕ του 2009 αναγνωρίζονταν ρητώς, ενώ υπάρχει και δικαστικό δεδικασμένο.
- Αναγνωρίζει την προϋπηρεσία από την κτήση του πτυχίου/διπλώματος, όπως έχει ζητήσει το ΣΜΤ και στην πρότασή του.
- Ενσωματώνει μόνο λίγα επιδόματα σε σχέση με όσα είχαν συμπεριληφθεί στην πρόταση του ΣΜΤ. Το πιο ενδεικτικό είναι ότι δεν περιλαμβάνει επίδομα τέκνου.
Συνεχίζουμε δυναμικά μέχρι την υπογραφή της ΣΣΕ
Παρά την κακή εργοδοτική αντιπρόταση, σήμερα έγινε σαφές ότι το ερώτημα δεν είναι "εάν μπορεί να υπάρξει ΣΣΕ στον κλάδο", κάτι που μέχρι σήμερα αρκετοί/ες συνάδελφοι/ισσες θεωρούσαν ανέφικτο, αλλά "τι μισθολογικούς και άλλους όρους θα έχει η ΣΣΕ του κλάδου".
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία η ισχυροποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Οι επικείμενες εκλογές του σωματείου στις 25-27 Φεβρουαρίου αποτελούν σημαντικό κόμβο για τη μαζικοποίηση και ενδυνάμωση του σωματείου, για τη συνέχιση του μάχης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο αγώνας μας το επόμενο διάστημα διεξάγεται σε πολλά επίπεδα.
- Με την ενημέρωση όλων των συναδέλφων (μελών ή όχι του σωματείου) για τις εξελίξεις και τη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ με καλύτερους όρους.
- Με την πίεση στους εργοδοτικούς φορείς.
- Με την παρέμβαση μας σε μεγάλα κατασκευαστικά και μελετητικά γραφεία.
- Με το άνοιγμα της κουβέντας και με άλλα σωματεία που διεκδικούν ΣΣΕ.
- Με την καλύτερη προετοιμασία των επόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και την η όξυνση των μορφών αγώνα το επόμενο διάστημα.
(1)ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ,ΠΕΔΜΗΕΔΕ,ΠΕΔΜΕΔΕ,ΠΕΣΕΔΕ
(2) Ο όρος “Ομάδα” στη ΣΣΕ αναφέρεται στους αποφοίτους 5 ετών (ομάδα Α), 4 ετών (ομάδα Β) και 3 ετών σπουδών (ομάδα Γ). Οι “τριετίες” αναφέρονται στις μισθολογικές κλίμακες που ισχύουν ανά τριετία προϋπηρεσίας (0-3 έτη, 3-6 έτη κλπ).
(3) Ως Σωματείο στην πρόταση μας, διεκδικούμε, 1ο μισθό καθαρά Α: 1295, Β:1205, Γ:1090.
Οι εργοδοτικοί φορείς αντιπρότειναν Α:1007, B: 958, Γ: 872.
(4) Η ρητή αναφορά στην παλιά σύμβαση διευκόλυνε να θεωρείται “δεδομένο” στην αγορά ότι και τα “μπλοκάκια” δικαιούνται τα προβλεπόμενα στη ΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχει ΣΣΕ, σε τυχόν δικαστική διαμάχη, εργαζόμενος με “μπλοκάκι”, που αποδεικνύεται ότι έχει υποκρυπτόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας, δικαιούται αναδρομικά ό,τι προβλέπει η Σύμβαση. Το ζήτημα είναι αναγνωριζονται “αυτόματα” με το που πιάνει δουλειά.